Talbar

Samtalsscen

Upptäck Talbar, Tekniska museets programserie som belyser teknikens etiska, sociala och kulturella dimensioner.

ai genererad bild på utställningen hyper hmans teman

2025 tema

Genom djupgående samtal om AI och dess påverkan på samhället samlas forskare, experter och engagerade röster för att diskutera vår gemensamma framtid. Nästa samtal äger rum i domen den 19 februari och 12 mars. Talbar är en plattform för kritiska samtal om teknikens roll i dagens och framtidens samhälle. Under 2024 fokuserade serien på frågor om skogen och ägande. 
I år vänder vi blicken mot artificiell intelligens, med två teman: AI och arbetsmarknaden samt AI och energi. Genom att problematisera och reflektera kring teknologins möjligheter och utmaningar bjuder Talbar in till dialog som skaver och väcker tankar. Vi kommer i samtalen att belysa AI-kommissionens nysläppta rapport Färdplan för Sverige och de satsningar som nämns i rapporten i relation till våra frågeställningar om AI:s energibehov och globala och lokala hållbarhetsmål.
Vi ser fram emot att höra dina tankar kring dessa frågor. Samtalen hålls i Tekniska museets prisbelönta domteater, där visualiseringar fördjupar besökarnas förståelse för ämnet. Efter samtalen finns möjlighet att mingla och utbyta tankar med panelister och deltagare. Utforska teknologins inverkan på våra liv och få en djupare förståelse för frågor som påverkar oss alla. Läs mer om respektive event och boka din plats nedan. 

Ai-genererad bild på en vit duk som projiceras mot en vägg

Tidigare deltagare och moderator

Varje samtal har en moderator och en panel av experter inom sitt område. Här är några av våra fantastiska deltagare från tidigare Talbarer:

  • Binette Seck, Changers Tech och Space Academy
  • Elin ”Teknifik” Häggberg, teknikjournalist, kommunikatör och medievetare
  • Haider Abdo, Serientreprenör och ängelinvesterare
  • Mika Eberstein, försäljningsstrateg och tillväxt- och digital utvecklare.
  • Francesca Larosa, postdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.
  • Paulina Modlitba, digital affärsutvecklare och digital produktutvecklare hos startups som Stardoll och Toca Boca.
  • Sofie Nabseth, en pionjär inom AI-driven utbildning.
  • Peter Ottsjö, journalist på Ny Teknik och författare till boken ”Evigt Ung”.
  • Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert och författare till boken Monstersamhället.

Tidigare teman har varit Skogen och AI.

Tidigare samtal om AI

tomma stolar med loggan för programmet TALBAR

AI och arbetsmarknaden

Vad innebar AI för framtidens arbetsliv? Den 19 februari bjöd TALBAR in till ett samtal om AI och arbetsmarknaden där dessa frågor utforskades.

Läs mer

en svartvit bild på en människa med en logga på. på loggan står det Talbar samtal och debatt

AI och deep fake

Under hösten 2023 hade vi ett samtal om sanning, teknik och demokrati i den digitala tidsåldern. Vi lyfte de många frågor somDeep fakes har väckt om sanning, påverkan på vår demokrati och de etiska, juridiska och sociala dilemman den för med sig. Vad är egentligen deep fakes och hur påverkar de vår samtid och framtid? Hur kan tekniken användas för att skapa, upptäcka och bekämpa deep fakes?

en svartvit bild med en logga på där det står Talbar samtal och debatt. bilden förställer ett konstverk

Vems världsbild representerar AI?

Del två i hösten 2023 års samtal om AI ringade in om AI kan vara ett verktyg som förändrar världen till det bättre eller inte. För vad händer när samma verktyg som hjälper oss med kreativitet och lösningar har problem med att läsa av pigment, skriver sexistiska tweets och därmed motarbetar samhällsförändringar som människor i generationer har jobbat för.

En svartvit bild på en dator med en logga där det står Talbar, Samtal och Debatt

Artificiell Generell Intelligens – framtida möjligheter och risker

Ett samtal som utforskade ett av de mest komplexa och omdiskuterade ämnena inom teknologins värld: Artificiell Generell Intelligens (AGI). Moderator var Peter Ottsjö, journalist på Ny Teknik och författare till boken ”Evigt Ung”, samtal  kretsade kring de spännande möjligheter och potentiella risker som AGI för med sig. 

Senast uppdaterad 18 mars 2025.