Background Image

Under programserien knuten till utställningen Skogen djupdök Tekniska museet i de stora frågorna om skogens framtid genom samtal och debatter. Besökarna fick lyssna på kända röster och experter och delta i öppna diskussioner som inspirerade till nya tankar och lösningar.

Programserien erbjöd fördjupningar av de frågor som utställningen väckte – från rättigheter och ägande till innovation och skogens värde. TALBAR, ett forum för samtal och debatt, skapade möjligheter att belysa skogliga frågor ur flera olika perspektiv.

Samtalen modererades av vetenskapsjournalisten Karin Bojs och behandlade en rad aktuella frågeställningar. Paneldiskussionerna samlade experter och röster från olika områden för att ge bredd och djup i diskussionerna. Programmet blev ett tillfälle att tänka nytt och vidga vyerna kring skogens roll i vår framtid.

 

svart och vit bild med en hand som rör skog och granar.

22 september: Räcker skogen till?

Skogen har alltid varit en arena för olika politiska åsikter, värderingar och rättigheter. I debatten lyfts konflikter mellan innovation, tillväxt, miljö, klimat, kultur och rekreation. Där någon vill jaga, bedriva renskötsel eller plocka bär räknar någon annan på ekonomisk vinst genom avverkning. En annan konflikt handlar om att låta skogen stå för att binda kol när den växer medan andra anser det vara bäst att bruka skogen och att kolet binds som mest effektivt i träprodukter medan nya träd odlas upp.

svart och vit bild på skogen.

6 oktober: Vem äger skogen?

Hur skulle det se ut om naturen hade egna rättigheter? Tänk dig att berg, hav, floder och skogar skulle betraktas som rättssubjekt och skyddads av lagar, på liknande sätt som människor. Skogsägare har stora mandat att bruka skogen enligt sina egna principer men upplever samtidigt ofta att såväl staten som miljöorganisationer lägger sig i skötseln. Allemansrätten ger alla rätt att vistas i skog och mark, med respekt för naturen och markägare, och många kan känna att ”det här är min skog” fast man inte har juridisk rätt till den.

forskare som tar prover från en bark mitt i en avbarkad skog. Bilden är svart och vit.

13 oktober: Är skogen innovativ?

Teknik och innovation kan innebära både hot och räddning för skogens framtid. När vi fasar ut fossilbaserade produkter och ersätter dem med biobaserade spelar skogen en nyckelroll. Svenskt skogsbruk och skogsindustri är världsledande inom flera forskningsområden. Det skapar möjligheter att bidra till en samhällsutveckling som är socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. I andra vågskålen finns strukturer, tid och värderingar. Är den snabba omställningen en omöjlig ekvation att lösa?

Karin Bojs, kvinna, sittandes mot blå bakgrund

Moderator: Karin Bojs

Karin Bojs är författare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor vid Stockholms universitet. Hon har fått en rad stora priser för sitt arbete och hennes böcker är översatta till 17 språk. Hon äger och förvaltar en liten skogsfastighet i Sörmland. 

ai-genererad bild med massa olika personer, kvinnor och män, och i mitten visas en robot.

[ TALBAR ]

Se kommande event och datum

Se kommande program